Sarmisegetusa - Tartaria, art-emisSarmizegetusa stă pe un oraş subteran de mărimea Bucureştiului si Eunerinea transilvania romaniae (Pace 2011). În anul 2007 am vizitat Muzeul de la Orăştie condus de un director tânăr, dac bine informat. Înăuntru am văzut fosile de Paleontologia umană, cele mai interesante din România. Am observat repertele de Homo sapiens de 35 de mii de ani, că probabil s-a împerecheat cu omul de Neanderthal (Homo sapiens neanderthalensis, care fost în teritoriul Uniunii Europene acum 150 de mii de ani) în teritoriu înainte de Daci. La sfârşit de an 2013, am vizitat un important Muzeu Naţional din Nairobi cu mult repertele de Homo erectus şi de Homo sapiens până „Bunica Lucy” (Australopitecus afarensis de 3,2 milioani de ani). În cărţile mele, „Ecologia umană din Deva şi Judeţul Hunedoara”, Editura online leolibri.it, 2014, am scris despre fosilele din Judeţul Hunedoara şi în particular de Haţeg. România are multe fosile interesante pentru cercetători şi turişti. Eu am descoperit în valea Nandrului, în munţii Poiana Ruscà multe fosile de Moluscă. Am descoperit prima dată fosile de Eunerinee transilvania romaniae.

Sunt motive să credem că strămoşii Daci stau la originea societăţii omeneşti în Europa. În 1961 au fost găsite în România câteva tăbliţe de lut cu o scriere care s-a dovedit a fi prima din lume. În anul 1999, un studiu făcut la Sarmizegetusa Regia a pus în evidenţă faptul că cetăţile dacice cunoscute acum la Orăştie sunt doar o mică parte a unui oraş uriaş, de 200 km pătraţi, ascuns sub pământ - cel mai mare din Antichitate. Iar în anul 2002, la Anina au fost dezgropate oasele strămoşului tuturor europenilor, botezat de speologi „Ion”. Toate aceste descoperiri sunt grupate în centrul şi sud-vestul României, tot în zona unde au fost găsiţi celebrii dinozauri pitici, unicate mondiale. După ce au găsit o mandibulă în peştera Anina, acum 7 ani, speologii Institutului „Emil Racoviţă” au pus problema datării fosilei. Acest lucru se face cu ajutorul izotopului Carbon 14 şi este o procedură care costă 500 de dolari. Savanţii români nu aveau însă aceşti bani, aşa că profesorii Erik Trinkaus de la Universitatea din Saint Louis, Statele Unite, şi Joao Zilhao de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au acceptat să dateze ştiinţific mandibula. Ei au concluzionat că relicva are o vechime de 40.000 de ani şi este cea mai veche rămăşită a omului modern din Europa. Pe de altă parte, pe baza acestui fragment, cei doi antropologi care au reconstituit chipul bărbatului, au descoperit că acesta are trăsături nemaiîntâlnite la vreo altă relicvă de acest fel. Ei susţin că acest craniu este dovada că omul modern (Homo sapiens sapiens) s-a împerecheat cu omul de Neanderthal (Homo sapiens neanderthalensis), care a trăit de acum 150.000 de ani până acum 35.000 de ani. Ca atare, străbunul nostru a revoluţionat tot ce se ştia despre teoriile antropologice cu privire la originea omului modern şi la legăturile sale cu omul de Neanderthal care avut cap si piciori plus are de Homo sapiens sapiens sau de Cro Magnon, localitatea din Germania. Până la această descoperire, antropologii credeau că omul de Neanderthal a dispărut odată cu apariţia cu omul modern.

Ion are însă caracteristicile ambelor tipuri de umanoid; asta înseamnă că ele au convieţuit şi chiar s-au împreunat. Până la descoperirea din Munţii Aninei, cele mai vechi rămăşiţe ale omului modern erau din Africa de nord-est cum am văzut la Museul de Nairobi şi datau undeva în jurul a treizeci de mii de ani. Imediat după stabilirea vârstei fosilei şi publicarea ştirii, oamenii de ştiinţă autohtoni l-au botezat pe primul european modern cu numele Ion. Cercetătorii au crezut la început că Ion a locuit chiar în peştera în care a fost găsit. După investigaţii ulterioare, s-a ajuns la concluzia că peştera nu a fost locuită. Nu s-au găsit unelte, prin urmare Ion a trăit şi a murit în altă parte, dar, în cele câteva zeci de mii de ani, mandibula sa a ajuns în adâncimea peşterii. Tot în acea peşteră a mai fost găsit craniul unui om ce a trăit acum 26.000 de ani, care a fost botezat Vasile. După ce, în februarie 2002, în peştera Anina s-a găsit fragmentul de mandibulă care ar fi aparţinut primului european modern, cunoscut sub numele Ion, în 2003, alte descoperiri făcute în acelaşi loc au certificat faptul că în ţara noastră au trăit cei mai vechi europeni. În urma cercetărilor din 2003, specialiştii au găsit o bucată de craniu veche de 35.000 de ani, care ar fi aparţinut unei femei care a fost „botezată” Maria. (Simona Josan).

În localitatea Tărtăria, din judeţul Alba, a fost descoperit, în anul 1961, un important complex de cult, cu materiale ce atestă o continuitate de locuire de câteva mii de ani. Printre altele, s-au găsit şi trei senzaţionale tăbliţe de lut ars, realizate pe la 4500 î.Hr., conform datărilor cu izotopul Carbon 14. Două dintre tăbliţe sunt acoperite cu semne cu caracter pictografic, cu peste un mileniu anterioare celor sumeriene. Iniţial, oamenii de ştiinţă ai considerat că tăbliţele găsite sunt un fals. Însă, datarea cu izotop Carbon 14 a dovedit că aceste obiecte au o vechime de cel puţin 6.500 de ani. Mai mult, şi în Bulgaria s-a găsit un vas vechi de „doar” 5.500 de ani pe care este desenat acelaşi tip de scriere. Concluzia este că în cazul Tărtăria, vorbim despre prima scriere din lume, care s-a răspândit de aici în Asia şi Europa. Din păcate, semnele au rămas nedescifrate până în ziua de azi. În 1993, România demara o amplă campanie de punere în valoare a cetăţilor dacice de la Grădiştea, fără ştirea opiniei publice. Un grup de oameni de ştiinţă români a efectuat la faţa locului, până în 1999, un studiu complex cu ajutorul unor aparate speciale de detectare a zidurilor şi a obiectelor îngropate. Aşa s-a pus în evidenţă faptul că sub Sarmizegetusa şi sub celelalte cetăţi dacice pe care le cunoaştem acum există un uriaş ansamblu arhitectonic militaro-civil, compact, cu mai multe nuclee, întins pe o suprafaţă de peste 200 de kilometri pătraţi, bogat în aur şi cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor. Planurile acestui oraş antic, cam de mărimea Bucureştiului, au fost strânse într-un dosar, care a fost trimis Ministerului Culturii, însă instituţia statului nu a mai anunţat nimic în acest caz.

Cultura şi Natura frumuseţea Mediului oferă cele mai frumoase locuri de vizitat din România: peste 1000 de specii de flori printre care: stanjenelul violaceu, scorusul, garaita alba, usturoiul salbatec. În anul 1938 Cheile Turzii au fost declarate rezervaţie naturală datorită frumuseţii locului şi importanţei sale. Face parte din listele U.N.E.S.C.O., fiind unul dintre cele mai importante monumente al naturii. 1270 de m este lungimea Cheilor. În Transilvania există un strat de sare de aproximativ 400 de m, din care îşi trage originea şi Salina de la Turda. Salina are o vechime de peste 13 milioane de ani şi o grosime medie de 250 de m. Salina este monument istoric al judeţului Cluj, apreciat de întreaga Românie. Lacul Ochiul Beiului face parte din cele mai frumoase locuri din România. Se află situat în Munţii Aninei fiind o componentă a Parcului Naţional Cheile Nerei Beuşniţa. Pentru a ajunge la el, este nevoie să se strabată un traseu anevoios, dar albastrul şi claritatea apei va vor impresiona. Fenomenele ciudate din judeţul Buzău atrag o mulţime de vizitatori. Este unul din locurile unde focul ţâşneşte din adâncul pământului. Aceste focuri vii sunt rezultatul unor emanaţii de gaze existente în anumite zone.

Munţii Rodnei, situaţi în partea de nord a ţării, sunt  cei mai înalţi munţi din Carpaţii Orientali. Vârful Pietrosul având o altitudine de 2303 m. Munţii Rodnei se întind pe suprafaţa judeţelor Bistriţa Năsăud şi Maramureş. Vulcanii noroioşi din judeţul Buzău sunt printre cele mai cunoscute formaţiuni de acest gen din România. Aceştia se formează datorita gazelor naturale ce provin din pământ de la o adâncime de peste 3.000 de m. Gazele traversează un sol argilos şi împing apa în exterior. Un nămol rece iese la suprafaţă formându-se astfel conuri care au asemănarea unor vulcani.

O construcţie reprezentativă a Braşovului şi unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România este Biserica Fortificată de la Viscri. Biserica face parte din patrimoniul U.N.E.S.C.O. fiind o construcţie în stil gotic, caracterizată în interior de incinta dublă. Biserica datează din secolul al XII-lea. Lacul Albastru se află în apropierea localităţii Baia Sprie fiind unic prin faptul ca îşi schimba culoarea în funcţie de lumină. Lacul este situat pe Dealul Minei având o suprafaţă de jumătate de hectar. În căderea unei galerii miniere, odată cu trecerea timpului s-a adunat apa de ploaie, care a dus la formarea acestul lac. Un interesant şi frumos obiectiv turistic, nu doar din România şi chiar din lume este „Podul lui Dumnezeu”, un pod natural situat la Ponoarele. Este cel mai mare pod natural din ţara, al doilea din Europa şi singurul deschis circulaţiei autovehiculelor. Are o lungime de 30 de m. O altă minune a României este Canionul 7 scări din munţii Piatra Mare. Numele Canionului este dat de 7 cascade. Canionul are o lungime de 160 de m şi o diferenţă de nivel de 58 de m şi oferă vizitatorului un peisaj impresionant. Ultima scara a cascadei masoara 35 de metri înălţime iar prima 8 metri.

O importantă atracţie a judeţului Cluj şi implicit a României este cascada Ciucaş situată la 55 de km de oraşul Cluj Napoca. Cascada se află într-un amplasament geografic cu au o deosebită importanţă geografică naţională dar şi locală. Printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Romania sunt peşterile. Una dintre acestea este Peştera Urşilor renumită prin sculpturile naturii dând frâu liber imaginaţiei vizitatorilor, constituind un important obiectiv turistic şi istoric al Munţilor Apuseni. Uniunea Europeană nu cunoşte bine tot patrimoniu sau cultural. Nu cunoste mai bine zestrea fosilă din România, că aceasta este mai mult importantă pentru turism, că nu mitul lui Dracula este singurul care prezintă interes.

Bibliografie

- Biblioteca Muzeului de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din București, 2004-2008
- Biblioteca Muzeului Natural de Sf. Dacia și civilizației romane, Deva, 2004-2008
- Biblioteca Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva/Hunedoara, 2004-2008
- Biblioteca Scoala de știință Guglielmo Marconi în New York, 2003-2005

- Pace G., noi specii de fosile Nerinea valea raului Nandru, „Caserta 24 de ore”, 30/04/2012
- Pace G., Lamellibranchs Megalodonts fosili Trei Peaks, "Caserta 24 de ore", 26.05.2012
- Paces G., Italia și România, Geografie și Ecologie Umana, Cunoștințe Publisching, 2011
- Pace G., Viața în Univers . Vox Cărți , No. 2 , 2005 Biblioteca " O. Densusianu " Deva
- Pace G., 1900 ani de la concquista de Dacia, Libraria 2006 Biblioteca Turgu Mures
- Padoa E., istoria vietii pe Pamant . Evoluția p . și animale , Feltrinelli , 1959
- Pace G., Originea de lanțuri muntoase, Torino Publishing Company , 1973
- Robbi E., pe două subgenuri ale Nerineidae , Ziua 2 Geol . 28 , 1960 Bologne
- Sara M., evoluția celor vii, Stiinta, Phoenix Edition, Milano 2000
- Sirna G , Gastropoda Upper Tithonian . Marsica orient . , Ge . Romana , Roma 7 , 1968
- Veschinovic D., Les gasteropode tithoiniques de l' arc - carpatic balkanique et partie
interaes des Dinarides, Acta Geologica , Belgrad , 1965 , 5 : 239 - 268.6
- Zulian T., și alții , colecții științifice ale muzeelor de la Universitatea din Padova, 1986