Revista Art-emis
Scrisoare deschisă către James Pettit, Ambasadorul S.U.A. la Chişinău PDF Imprimare Email
Claudiu Popescu, Dr. în Ştiinţe Medicale   
Marţi, 06 Septembrie 2016 18:18

James Pettit- cărţiJames D. Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, a declarat că „Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în U.E. sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. Potențialul aici este foarte mare, aveți un popor calificat și harnic, sunt multe posibilități în anumite sectoare pe lângă agricultură, și asta include sectorul textil și IT"[1]. Milioane de români condamnă declaraţia ambasadorului James Pettit, care şi-a depăşit competenţele diplomatice. Un merituoas reprezentant al generaţiei tinere din România i-a adresat o scrisoare pe care v-o prezentăm. (Redacţia ART-EMIS).

Stimate Domn James Pettit,

Mă numesc Claudiu Popescu, sunt medic în București, România. Vă scriu pentru că am fost intrigat de afirmațiile dumneavoastră recente în legătură cu România și Moldova. Nu sunt politician, dar în calitate de cetățean român mă simt obligat să protestez. Informațiile dumneavoastră despre aceste două țări sunt incorecte și incomplete: din punct de vedere istoric și etnic, noi, românii și moldovenii, suntem același popor, vorbim aceeași limbă, avem aceeași credință creștin-ortodoxă și avem aceiași strămoși care s-au sacrificat pentru libertatea și pentru unitatea noastră. Vă rog să vă abțineți de la insultele la adresa noastră și vă rog să vă limitați la descrierea fișei postului dumneavoastră.

Vă mulțumesc,

Dr. Claudiu Popescu, MD PhD
29 august 2016

=========================================

Dear Mr. James Pettit,
My name is Claudiu Popescu, I am a medical doctor working in state hospital in Bucharest, Romania. I am writing because I was intrigued by your recent statement regarding Moldova and Romania. I am not a politician, but as a Romanian citizen I feel obliged to protest. Your information about these two countries is incorrect and incomplete: historically and ethnically we are one and the same people, we speak the same language, we are Orthodox Christians, our same ancestors died so than we would be free and united. Please refrain from insulting us and please stick to your job description.

Thank you,
Claudiu Popescu MD PhD
August 29, 2016
--------------------------------------------

footer