Marian Ioan, art-emisCâțiva cititori n-au înțeles nici în ruptul capului metafora mea din „Istoria este rotundă". Bănuiesc că nici n-au citit decât tilul, că, dacă ar fi citit și textul, găseau acolo explicația metaforei din titlu. Cel mai mult mi-a plăcut argumentul pentru care ei nu erau de acord cu titlul meu, anume că, din ceea ce citiseră ei prin școlile prin care au trecut, rezulta că istoria nu putea fi rotundă, ci altfel. Bănuiesc că, atunci când au citit „Cobori în jos Luceafăr blând", au dat cu cartea de pământ, întrucât din ceea ce învățaseră ei rezulta că Luceafărul nu poate coborî și nici nu e blând, deoarece... Și înșirau paragrafe din tratatele savanților pe care le citiseră ei. Și când mă gândesc că eu am luat 10 la balacalureat, la proba orală, cu acel Luceafăr, îmi vine să mă duc să mă autodemasc la D.N.A. pentru fals! Spre deosebire de acei cititori, eu nu contest existența a ceea ce nu înțeleg. Spre exemplu, eu nu-i înțeleg pe monarhiști, dar asta nu mă împiedică să constat că ei există. Mă rog, că Dumnezeu ar fi trebuit să aranjeze lucrurile astfel încât să le înțeleg, este o altă chestiune pe care o discut eu, separat, cu Dumnezeu. Deci, știu că există monarhiști. De ce sunt ei monarhiști nu știu, dar am constatat că nici ei nu știu toți la fel. Unii, de exemplu, zic că cine este împotriva monarhiei este comunist. Chestia asta mă face să cred că jos-comuniștii care urlau „Jos comunizmu!" în 2014 chiar aveau dreptate. Păi, la câți comuniști sunt în Franța, Italia, Germania, Austria, Ungaria, Rusia, China, Grecia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Polonia, ca să mă rezum la țările care au fost monarhii dar nu mai sunt, e clar că este foarte larg răspândit comunismul. Deci, jos-comuniștii aveau dreptate în 2014 și mă aștept să ne ofere spectacole similare în fiecare an, dacă nu se schimbă ceva.

Totuși, nu ăsta este subiectul pe care vreau să-l dezvolt, ci Monarhia. E adevărat, la începuturi, monarh era ăl mai tare în buzdugan, dar nu mai este de actualitate. Monarhia a evoluat, ba, unii susțin că s-ar fi democratizat. În cazul ăsta vin cu o propunere în fața monarhiștilor, propunere pentru care, dacă ei o lansează, voi milita și eu. Să lărgim sfera de aplicare a regulilor după care funcționează monarhia, la nivelul întregii societăți. În fond, vrem să curățăm de comunism întreaga societate, nu numai palatul regal, nu?! Cred că toți oamenii, inclusiv monarhiștii, au observat că, atunci când sunt înlocuiți din funcție, toți șefii de partid acuză lovituri de stat și trădări. La fel fac și președinții, chiar dacă li se aplică proceduri prevăzute în Constituția republicană. Nu mai spun ce e la gura miniștrilor înlocuiți, la gura generalilor disponibilizați, ba chiar și la gura președinților de asociații de proprietari când sunt înlocuiți. Practic, cam peste tot, fiecare om consideră că el n-ar trebui să fie înlocuit sau disponibilizat, niciodată. Aici vin eu cu propunerea pentru monarhiști: hai să milităm pentru aplicarea regulilor de succesiune specifice monarhiei, la nivelul întregii societăți. Adică, nici nea Gogu, șef de echipă la vidanjori, să nu poată fi dat afară decât atunci când moare, sau atunci când vrea el, iar atunci să fie înlocuit cu succesorul desemnat de el. La fel, la miniștri, la generali, la șefi de orice nivel. Chiar de la angajare, fiecare să fie obligat să-și facă testamentul și să stabilească ordinea de succesiune atunci când moare sau nu vrea să mai muncească. Ei? Pe bune, n-ar fi foarte democratic, în sens monarhic? Astfel, monarhia ar deveni chiar model de urmat pentru întreaga societate, comunismul ar fi eradicat pe deplin, jos-comuniștii ar face economie de corzi (coarde?) vocale, ar dispărea lucrăturile pe la spate, trădările, vânzările, matrapazlâcurile, traseismul politic. Practic, am putea pune la intrarea în țară o plăcuță pe care ar scrie mare „Bine aţi mvenit în Rai!".

P.S. Dacă știe cineva adresa lui Codruța este rugat să-i semnaleze acest articol. Sunt sigur că ar milita pentru ideea mea. Eventual, cei care nu sunt de acord ar putea fi arestați preventiv.

P.S.-2 Hai, dom'le, c-am glumit! E adevărat că eu nu pot intra cu mașina în copac, nu pentru că n-am copac, ci pentru că n-am mașină, da' dracu știe dacă nu crește vreun copac pe linia metroului cu care merg eu!? Deci, nu-i semnalați!