Revista Art-emis
Obiceiuri americane contemporane PDF Imprimare Email
Dan Cristian Ionescu   
Duminică, 13 Martie 2016 19:26

Repere americaneAmericanii au dobîndit unele obiceiuri pe care eu unul să zicem că nu le înţeleg. Desigur, această nu este vină lor, ci este vină mea. Vreau să mă refer la un obicei creat acum exact trei decenii, dar care a ajuns să aibe o frecvenţă tot mai mare. Odraslele conducătorilor S.U.A. (creştini cu toţii, unul catolic iar ceilalţi protestanţi), crescute în Casă Albă, se căsătoresc tot mai des cu evrei. Oare asta nu înseamnă discriminare? Oare un soţ creştin le pute? Pun întrebarea această întrucît în timpurile noastre discriminarea este condamnată. Dar hai să redevin la subiect. În anul 1986, Caroline Bouvier Kennedy (n.1957), fiica fostului preşedinte J. F. Kennedy, se căsătoreşte cu evreul Edwin Arthur „Ed" Schlossberg (n.1945), nepotul unor imigranţi evrei ucrainieni, fondator şi conducător al firmei ESI Design.

În anul 1997, Karenna Gore (n.1973), fiica vicepreşedintelui în exerciţiu Al Gore, viitor candidat la alegerile parlamentare din anul 2000, în care a făcut echipa cu evreul Joseph Isidore Lieberman se căsătoreşte cu evreul Andrew Newman Schiff, urmaş al celebrului bancher cu acelaşi nume - este stră-stră-strănepotul lui Jacob Henri Schiff, unul dintre fondatorii Federal Reserve, marea afacere prin care un consorţiu format din cîteva bănci evreieşti din S.U.A. tipăreşte bancnotele americane pe care le „închiriază" guvernului american - această, le conferă puterea de a impune guvernului propria politică. În anul 2009, Ivanka Marie Trump (n.1981), fiica miliardarului Donald Trump, se căsătoreşte cu evreul Jared Corey Kushner (n.1981). Cu această ocazie, Ivanka renunţă la creştinism şi trece la religia iudaică. Donald Trump nu a fost preşedinte al S.U.A., dar în acest moment este cel mai bine poziţionat în campania de desemnare a candidatului republican pentru alegerile prezidenţiale din S.U.A. Jared Corey Kushner este principalul acţionar al companiei Kushner Properties şi patronul publicaţiei „The New York Observer". În anul 2010, Chelsea Victoria Clinton (ns. 1980), fiica fostului preşedinte W. J. Clinton şi a fostei secretar de stat Hillary Rodham Clinton, s-a căsătorit cu evreul Mark Mezvinsky (n.1977), investitor bancar şi cofondator al fondului „Eaglevale Partners". Şi Hillary Clinton luptă pentru a obţine candidatura din partea democraţilor pentru alegerile prezidenţiale.

Dacă Donald Trump şi Hillary Clinton se vor înfruntă la alegerile pentru preşedinţia americană, S.U.A. vor înregistra o dublă premieră: pe de-o parte, prima femeie care candidează pentru Casă Albă, iar pe de altă parte, prima confruntare finală între doi candidaţi creştini cu gineri evrei. Dar, pentru a ajunge candidata democraţilor, Hallary Clinton va trebui să îl învingă pe principalul sau contracandidat, evreul Bernard „Bernie" Sanders. Colac peste pupăză, zilele trecute multimiliardarul evreu Michael Bloomberg (fostul primar al New-Yorkului), şi-a anunţat intenţia de a candida ca independent la preşedinţia americană! Deci, vorba Ierusalimului, „oricine va cîştiga, pînă la urmă tot noi cîştigăm!". Cu alte cuvinte, ori Casă Albă va avea un preşedinte evreu (la urmă urmei, drumul a fost deja deschis prin alegerea unui om de culoare), ori Casă Albă va avea un ginere evreu. În anul 2011, Lauren Pierce Bush (n.1984), nepoată de fiu şi, respectiv, de frate) a foştilor preşedinţi Bush, s-a căsătorit cu evreul David Lauren (n.1971), fiul designerului Ralph Lauren, fiul unor emigranţi evrei bieloruşi. Şi acestea sînt doar cazurile pe care ştiu eu. Dacă la Casă Albă s-ar organiza un bal la care să fie invitaţi urmaşii foştilor preşedinţi americani, dintre care nici unul nu a fost evreu, ar participa foarte mulţi evrei. Şi nici un amerindian, urmaş al celor care stăpîneau de mii de ani pămîntul nord-american înainte de construirea Casei Albe. Sînt tare curios să aflu cu cine se vor mărită fetele lui Obama.

footer