Contraamiral Fl. (r) Marian ioan, art-emisAm citit și recitit spusele unui demnitar ungur aflat în vizită de… de prietenie nu e, protocolară nu e, de colaborare nu e. Să zicem că se află într-o vizită turistică în țara noastră și s-a-ntâlnit cu niște nene, cărora le-a zis cam așa, după cum citează presa: „Ceea ce am făcut noi cel mai important în faţa istoriei este acordarea cetăţeniei ungare tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc în lume, adică unificarea de drept comun a naţiunii. Peste 650.000 de maghiari au cerut până acum cetăţenia ungară, iar 600.000 au şi primit-o deja şi până la finele acestui ciclu parlamentar vom avea peste un million de noi cetăţeni ungari care vor fi depus jurământul. Naţiunea maghiară este unică şi indivizibilă, aşa cum arată noua constituţie şi avem mii de forme de sprijinire şi 21 de miliarde de forinţi, o sumă fără precedent, acordată acestui scop.
 
Un astfel de sprijin nu a mai existat până acum şi aceste fonduri vor creşte odată cu creşterea economică a Ungariei. În Ungaria s-a născut un consens social-politic total, şi nu doar din partea partidelor politice, că maghiarilor li se cuvine autonomia Există deja în Europa precedente privind autonomia, iar Ungaria trebuie să-şi asume autonomia minorităţilor maghiare aşa cum Israelul îşi asumă responsabilitatea pentru soarta evreilor din toată lumea.” a afirmat vicepremierul ungur.
 
Prima întrebare pe care mi-a stârnit-o acest nene a fost dacă nu cumva ungurii sunt, de fapt, evrei? Iar când mă gândesc ce va urma din partea unora care-și vor pune aceeași întrebare ca și mine, mă umflă râsul și parcă-l văd pe acest nene fugărit, în izmene, prin Budapesta de concetățenii lui.

A doua întrebare este ce s-ar întâmpla în lumea asta, dacă toată lumea ar prelua modelul unguresc? Adică, rușii din S.U.A. să aibă și cetățenie rusească și să li se aplice, firesc, legile rusești. Chinezii din S.U.A. să aibă cetățenie chineză și să respecte legile chinezești. Afganii din Ungaria să aibă și cetățenie afgană și să respecte legile afgane. Oare ce s-ar întâmpla atunci când, respectând legile din țara de care zic ei că aparțin etnic, ar intra în conflict cu legile din țara în care trăiesc? Căci, cu toate alianțele și uniunile, statele mai au și legi care nu se dau după cum vor alții, ci după cum vor cetățenii acelor state. Mă rog, afirmația asta nu e valabilă chiar la toate statele, ci numai la alea care au lideri politici care-și respectă proprii cetățeni.

În România nu trebuie să ne temem, că nu e cazul. La noi, indiferent cum sună legile românești, de respectat se respectă doar ce zic alții, așa că, de aia își și permite acest ungur, dar nu numai el, să vină să debiteze asemenea elucubrații aici. La Washington, sau la Londra, sau la Beijing, sau la Moscova n-ar spune așa ceva, deși locuiesc maghiari și pe acolo, și nici măcar la Tel-Aviv, adică în patria lui mumă.