Monument Giuseppe GaribaldiVineri, 18 martie 2011 Italia sărbătoreşte150 de ani de la unificare, informează cotidianul Corriere della Sera. Ceremonia oficială pentru sărbătorirea Italiei unificate va avea loc la Reggio Emilia, acolo unde a avut loc congresul pentru constituirea Republicii. Tricolorul italian (verde, alb şi roşu) împlineşte 214 ani. Drapelul a fost propus ca simbol al Republicii Cispadana la 7 ianuarie 1797 de către Giuseppe Compagnoni, secretarul general al confederaţiei, la congresul de la Reggio Emilia şi a fost reconfirmat odată cu constituirea Republicii Italiene în 1946.

Omagiu pentru românii care au luptat alături de Garibaldi pentru Unitatea Italiei

Asociaţia Românilor din Italia (Associazione dei Romeni in Italia) participă joi, 17 martie 2011, la ora 16, la depunerea unei coroane de flori la monumentul lui Giuseppe Garibaldi din parcul Gianicolo - Roma. Evenimentul la care a fost invitată toată comunitatea română din Roma a fost organizat la iniţiativa Lilianei Marinoiu, o româncă ce şi-a dorit din totdeauna să prezinte lumii întregi istoria care leagă România şi Italia. Întâlnirea este programată şi autorizată pentru ora 16.00, la statuia ecvestră a lui Garibaldi. Italia sărbătoreşte 150 ani de la proclamarea Regatului Italiei din 1861, moment care din punct de vedere istoric marchează Unitatea Italiei. Puţini ştiu că la luptele pentru unificarea Italiei, sub comanda lui Giuseppe Garibaldi, au participat şi români. „Căzuţii noştri pentru Unitatea Italiei au dreptul să primească un omagiu în această zi", afirmă Liliana Marinoiu. Autorizaţia pentru depunerea coroanei a fost obţinută după îndelungi insistenţe, către Autorităţile din Roma. „Am fost de patru ori la „Chestură" ca să cer aprobarea, să ducem din partea comunităţii româneşti o coroană de flori, pentru căzuţii noştri şi căzuţii lor", mai spune Liliana Marinoiu.

Marco Baratto, autorul unei cărţi pe tema participării românilor la Risorgimentul italian, explică cine au fost românii care au participat: „În primul rând mulţi patrioţi români care emigraseră în Piemont şi au cerut azil politic. Mulţi făceau parte din armata sardă ca voluntari în războaiele Risorgimentului italian. Apoi românii care au luptat în 1849 în apărarea Republicii Romane. Şi, în sfârşit, mica, dar semnificativa patrulă formată din români care a participat la expediţia celor 1.000. Ei a fost încadraţi în legiunea ungară a lui Stefano Turr. Erau de naţionalitate română, dar erau consideraţi unguri." Asociaţia Românilor din Italia face un apel la toată comunitatea, să renunţe pentru o zi la invidii şi la micile războaie care se duc zi de zi între diferitele asociaţii şi grupări, să participăm în număr cât mai mare pentru a dovedi că putem fi uniţi măcar acum, la omagierea eroilor noştri din Italia. Italienii află acum că românii nu sunt doar buni muncitori, utili pentru economie, ci au dreptul la un loc în paginile de istorie ale Italiei.

Eugen Terteleac, Preşedinte al Associazione dei Romeni in Italia
Roma, 16.03.2011
Grafica - Ion Măldărescu