Expo - Sala Dalles, 2013Săptămîna trecută,  la Sala Dalles, Doctorul în Ştiinţe Medicale Horia Mureşian, unul dintre cei mai renumiţi chirurgi cardiovasculari din lume, şef secţie Chirurgie Cord şi Vase Mari - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, recunoscut pentru capacităţile artistice în fotografia medicală, împreună cu profesorul şi artistul plastic Mircia Dumitrescu - Membru de onoare al Academiei Române - şi poetul Eugen Suciu şi-au dat întîlnire cu publicul iubitor de frumos într-un dialog expoziţional de sculptură, gravură, fotografie şi poezie - un autentic şi valoros solilocviu  de complexităţi creative, revelaţii imagistice şi literare. 

Dr. Horia Mureşian,[1]   doctor în ştiinţe medicale şi anatomist, premiat în anul 2011 de Academia Română cu Premiul „Victor Babeş” şi de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, cu Premiul „Carol Davila” pentru lucrarea „The Clinical Anatomy of the Coronary Arteries. An Anatomical Study on 100 Human Heart Specimens” (lucrarea-document, întregitoare a patrimoniului ştiinţific românesc şi internaţional, un amplu studiu anatomic pe o sută de inimi umane, bilanţ al cercetărilor proprii ce acoperă un deceniu de aprofundări, o monografie unică în literatura medicală românească şi internaţională, prin aria de documentare, prin valoarea descoperirilor), este fondatorul Centrului de Disecţie Cardiovascular (Milano 2002). Cu o vastă experienţă medicală şi ştiinţifică internaţională, laureat în România (1985), SUA (1994) şi Italia (1998), cu specializări în chirurgia cardiovasculară ca „fellow” în centrul „San Donato” şi „Niguarda” din Milano, Italia şi la „Advanced Cardiovascular Institute” din Louisville, Kentucky, S.U.A., domnia sa este promotor al noilor tehnici în chirurgia coronarelor, plastiile (reparările) valvulare şi înlocuiri valvulare cu homogrefe (valve de la persoane decedate) şi cu autogrefe (valva pulmonara a pacientului), chirurgia anevrismelor de aortă, chirurgia bolilor cerebrovasculare (carotide şi vertebrale), operaţii pentru salvarea membrelor ischemice (arterite si diabet). Dr. Horia Mureşian a elaborat, ca unic autor şi referent ştiinţific sau în colaborare, peste 100 de lucrări ştiinţifice, fiind publicat în cele mai consacrate reviste medicale internaţionale. Dr. Horia Mureşian, citat în tratatele de medicină, se găseşte pe rafturile bibliotecilor şi librăriilor din ţară şi din străinătate, alături de ale lucrări importante. Autor a numeroase studii şi lucrări de cercetare în ţară şi în afara graniţelor, dr. Horia Mureşian este chirurgul de numele căruia se leagă o premieră medicală internaţională: operaţia pe artera carotidă cu anestezie loco-regională. Redăm mai jos poeseul explicativ al expoziţiei sub semnătura domniei sale, unul dintre capetele luminate ale României, autentice diamante ale Neamului Românesc, ce trebuie preţuite, respectate şi protejate.[2]    

 
Dr. Horia Mureşian - Povestea unei inimi… şi a unei expoziţii
 
O inimă şi-a-ntrerupt coregrafia sa intimă, iar ultima sa tresărire a rămas încremenită într-o soluţie care anihilează timpul, culorile, mişcarea…
Desprinsă dintre cei doi plămâni care o cuprindeau asemenea unor mâini grijulii, şi-a găsit imaginea reprodusă pe o etichetă, devenind odată cu noul nume primit, un obiect de interes ştinţific: inima a devenit un cord.

Umbre ale unor umbre gravate de emoţiile care i-au modelat înfăţisarea, s-au strâns în miezul acestui cord scufundat printre moleculele pişcătoare ale soluţiei de fixare. Asemenea unui diamant brut, cordul părea să aştepte un meşter care să readucă la lumină zeci de faţete, sute de profunzimi şi să nască tot atâtea emoţii în sufletul privitorului.
 
Şlefuitorul era un medic şi diseca cu mâinile şi cu mintea. Era un chirurg ale cărui mâini văd, relevă şi expun. Cu fiecare incizie, se descătuşează imagini anatomice noi care înfioară prin profunzimea detaliului şi care printr-un feed-back pozitiv amplifică dorinţa descoperirii.
 
Tot mai departe, tot mai profund, căutarea esenţei cordului conduce către cele patru cavităţi prin care odinioară curgeau sentimente şi simţiri, de la cele mai banale, la cele mai grave; patru puncte cardinale ale unei persoane care a trăit, a iubit, a urât, a râs şi a plâns. Acum se relevă doar un gol cu patru laturi, o grotă cu reverberaţii neînţelese, orbite fără retină.
 
În faţa acestui punct de impas, apare artistul, care reclădeşte pe acest schelet musculo-cavitar o sumedenie de imagini şi de idei, de culori şi de trăiri. Nu asamblează piesele unui puzzle ci plămădeşte, creează – derivata întâi, derivata a doua - o matematică artistică de ordin superior posedând curbe asimptotice între profundul uman şi divin.
 
Cordul redevine inimă - centru al individului şi al universului văzut prin ochii individului, obiect de studiu: artistic şi real, anatomic şi emoţional, palpabil şi poetic. Cordul fixat şi inima vie, dincolo de orice simbol, devin faţete ale unui obiect de nepreţuit.
 
Impactul vizual şi rezonanţele interioare îndeamnă medicul şi artistul către poezia completă, prin care renasc şi se reunesc ritmurile cardiace cu prosodia pe care doar poetul le poate alinia şi reda comprehensibil. Cordul devenit inimă, îşi recapătă esenţa vie, cu cele mai variate cadenţe: ritmul bradicardic iambic, ritmul tahicardic troheic, extrasistolele dactilice, ritmurile de scăpare, amfibrahice.
 
Iar cele trei figuri sunt reunite în contemplare şi în modalitatea de exprimare, căci fiecare este câte puţin din toate: medicul a găsit în cord frumuseţe şi armonie, artistul a descoperit detalii ce-i trezesc interes ştiinţific, poetul explică dispoziţia tridimensională a structurilor cardiace în raport cu planurile generale ale corpului uman, disecând petală cu petală fiecare chakra…
 
Nu este nevoie de extrapolări: inima este în toate, la fel de interesantă, de misterioasă şi frumoasă.
Expo Horia Mureşian 1
Expo - Dr. horia Mureşian, 3
Expo - Dr. Horia mureşian, 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto Expo-Dalles 2013 - Dr. Claudiu Popescu & alţii
Grafica - Ion Măldărescu

Dr. Horia Mureşian, este chirurg cardiovascular şi anatomist cu o experienţă medicală şi ştiinţifica internaţională. Este medic laureat în România (1985), SUA (1994) şi Italia (1998) şi doctor în ştiinte medicale (1994). A efectuat specializări în chirurgia cardiovasculară ca „fellow” in centrul „San Donato” si „Niguarda” din Milano, Italia şi la „Advanced Cardiovascular Institute” din Louisville, Kentucky, SUA.
- Este promontor al noilor tehnici în chirurgia coronarelor, în plastiile (reparările) valvulare şi în inlocuiri valvulare cu homogrefe (valve de la persoane decedate) şi cu autogrefe (valva pulmonară a pacientului), în chirurgia anevrismelor de aortă, în chirurgia bolilor cerebrovasculare (carotide şi vertebrale şi în operaţii pentru salvarea membrelor ischemice (arterite şi diabet).
- Dr. Horia Mureşian a elaborat, ca unic autor sau în colaborare, peste 80 de lucrări ştiinţifice, fiind acceptat la reviste de notorietate internaţională, atât ca autor cât şi ca referent ştiinţific.
- A primit Premiul „Carol Davila” al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România pentru anul 2009; vezi:  http://www.art-emis.ro/eveniment/339-academia-oamenilor-de-stiinta-din-romania-gala-premiilor.html şi  http://www.aos.ro/site_mod/Primapagina/2012/RaportstiintificAOSRpe2011.pdf
- A primit Premiul „Victor Babeş” al Academiei Române pentru anul 2009  http://www.acad.ro/com2011/pag_com11_1215.htm  
- Este fondatorul Centrului de Disecţie Cardiovascular (Milano 2002) pentru stiudiul anatomiei clinice şi al tehnicilor chirurgicale.
- Este cunoscut pentru capacitatile sale în fotografia medicală.
- Este cunoscator al limbilor engleză, germană, franceza şi italiană
- Dr. Horia Mureşian este interesat şi atras în mod particular de sport, epistemologie şi operă.