„Pericol la doar cîteva sute de kilometri de graniţa României”, scrie un jurnalist disperat după glorie, nu după adevăr. „Aproximativ 16 persoane au fost infectate cu virusul West Nile în Grecia”, în urma înţepăturii ţînţarilor; „24 de pacienţi spitalizaţi pentru meningită luna trecută au fost infectaţi cu virusul West Nile”. „Două dintre cele trei persoane care au murit în ultimele zile au fost infectate cu virusul West Nile”, potrivit oficialilor din cadrul unui spital din Grecia. Astfel de ştiri nu fac decît să panicheze. Şi minciuna se lungeşte pe continent, zboară ca ţînţarul, fiind cea mai eficientă metodă de punere pe piaţă a unui nou vaccin. După gripa mexicană, cea a găinilor şi a porcilor, care au umflat prin vînzarea vaccinurilor veniturile companiilor farmaceutice, o nouă mega-afacere se profilează pentru firmele de medicamente. Bineînţeles, mizîndu-se pe efectul de turmă, se va produce un nou vaccin, pe care îl vor vinde naivilor sau mai bine zis îl vor băga cu diplomaţie pe gîtul populaţiei. Bine ar fi ca jurnaliştii care au mai promovat monstruozitatea îndemnului la vaccinare să fie de această dată ceva mai rezervaţi, să nu mai trateze orice zvon ca pe o apocalipsă infecţioasă, care se vindecă musai cu ser. Presa cu caracter informativ trebuie practicată de oameni bine informaţi, cu un moral sănătos. Eu sper că etapa prin care trece mass-media să fie de scurtă durată, să se revină la reporteri competenţi şi imparţiali.

Specialiştii responsabili cu panicarea lumii, bine plătiţi pentru această muncă murdară, anunţă că pe lîngă virusul West Nile, transmis de înţepătura de ţînţar, un nou microb, care poate face orice bacterie rezistentă la antibiotice, ameninţă Europa. Microbul, afirmă ei, adus de persoane care au făcut operaţii în India sau Pakistan, ameninţă cu răspîndirea tocmai acum cînd 70% dintre salariaţii din sănătate iau în considerare posibilitatea migrării pentru muncă. Statisticile arată că, în prezent, peste şase mii de medici, din cei patruzeci de mii cîţi avea România, au părăsit deja sistemul sanitar. Migrează medicii, lor adăugîndu-li-se şi asistentele medicale aflate la muncă în străinătate, din cele o sută douăzeci de mii înregistrate. Conform datelor oficiale, România va rămîne cu un medic la două mii de pacienţi, scăderea salariilor cu 25% a determinat tot mai mulţi medici să plece din ţară. Ministrul Sănătăţii, a declarat că, de la 1 septembrie, va simplifica şi mai mult metodologia de acordare a adeverinţelor profesionale, necesare plecării în străinătate. Tot o dibăcie politică şi imorală.

Dar ce mai este oare moral în politică? Să nu ne imaginăm că o vom duce mai bine, indiferent cine ar fi la putere. Să nu ne imaginăm că politicienii se vor civiliza brusc, sau că îi va roade conştiinţa şi vor înapoia patrimoniul naţional luat cu japca. Ei sînt cam aceiaşi după 1989, cu aceleaşi premeditări tupeiste, cu aceleaşi fapte penale practică traseismul de guvernare. Oamenii vor fi la fel de asupriţi, la fel de slabe şi contrafăcute vor fi manualele şcolare, structurate după cine ştie ce cumetrisme şi teribilisme didactice, la fel vom apela la credite ca să le achităm pe celelalte în derulare, iar ţînţarii se vor înmulţi la fel ca şi pînă acum, dacă nu cumva a fost creat în laboratoare ţînţarul cu telecomandă, ca maşină de luptă. Sînt lucruri mult mai grave în ţară decît efectul de turmă. De pildă sărăcirea populaţie şi implicarea ţării în războaiele altora. Adică nu poţi da buluc la vaccinare doar pentru că cineva te sperie după colţul casei şi-ţi trimite maşini de luptă străine să se antreneze în spaţiul aerian al ţării.

Companiile producătoare de medicamente s-au blocat pe ideea virusurilor gogomane şi panica generată de răspîndirea lor, politicienii pe impozitarea tuturor veniturilor. Mă uimeşte însă gogomănia ştiinţifică emisă de un celebru fizician. „Omenirea trebuie să abandoneze Terra sau va dispărea, viitorul nostru e în spaţiu pentru secolul următor, fiind de evitat un contact direct cu extratereştrii”, a afirmat fizicianul britanic, Stephen Hawking, convins că singura şansă de supravieţuire a omenirii, pe termen lung, este colonizarea spaţiului cosmic. Dacă Hawking îmi spune ceva de fizică, îl cred, dar dacă îşi depăşeşte domeniul, părerea lui valorează, logic vorbind, cît cea a unui african tribal pişcat de ţînţari. Care extratereştri, ce colonizare, dacă pînă azi în niciun ungher apropiat Pămîntului nu au fost descoperite condiţii de viaţă? De aici de pe pămînt nu vom putea pleca decît cu gîndul şi cu sufletul, după moarte. Hawking nu a emis o teorie plauzibilă, ci un nor de praf despre fuga pămîntenilor în cosmos, un scenariu de film SF, aceasta referitor la scoaterea de la naftalină a unor personaje cheie, care să distragă atenţia omenirii de la probleme reale de pe planetă.

Chiar de-ar dori pămîntenii plecarea de pe Terra, nu o pot face cu CFR-ul, nici cu avionul. În fine, lăsînd gluma la o parte, noi ca specie, tehnologic vorbind, putem produce pe pamînt cît să ne învîrtim în jurul celor doi poli şi mai puţin în spaţiu, pentru că fonduri uriaşe sînt cheltuite în războaie şi în cercetări ştiinţifice menite să atenteze la fiinţa biologică umană. Avem mai întîi nevoie să avansăm ca sistem social. Putem începe prin eliminarea politicienilor periculoşi din viaţa societăţii. Aşa cum este organizată specia umană, n-are şansă nici aici pe pămînt, ca să nu mai vorbim de plecare în spaţiu! Nu am auzit de vreo planetă care să aibă atmosferă unde omul să poată respira. Chiar dacă ar exista undeva în Univers, nu ştiu cum am putea ajunge pînă acolo, fiind vorba de mii şi milioane de ani lumina, iar viaţa omului e foarte scurtă. Cu siguranţă am putea face mai multe pe Terra. Dar, egoişti, ahtiaţi după averi, insensibili şi barbari, cei care guvernează lumea ne indică un viitor sumbru. Pînă la plecarea noastră de pe Terra, autorităţile ne anunţă că cea mai eficientă modalitate de combatere a ţînţarilor ar fi răspîndirea de insecticide. Cine ştie ce soi de insecticide sînt difuzate din aer, dacă nu cumva substanţa falsei fericirii?